Meld det til politiet, hvis du bliver udsat for hacking

Note fra 2023: Bemærk at teksten er over 10 år gammel. Den afspejler ikke nødvendigvis min holdning længere, særligt området vedr. passwordhåndtering, hvor der bør anbefales MFA og passwordmanager.

Her er min korrespondance med Diana, der havde fået hacket sin email-konto og Facebook-konto.

Hvis du har en god mistanke om hvem der har hacket dig, kan du måske undgå at give arbejde til politiet, ved selv at tale med personen om det.

hej lars,
Min facebookkonto og mailkonto er blevet hacket af en eller anden person. Og jeg tror godt jeg ved hvem det er. (Er næsten sikker på ..) Nu kan jeg hveken komme ind på min facebook eller mail. Håber virkelig meget på du kan hjælpe mig? Eller kan man ikke melde det til politiet? Kan de hjælpe mig med det?
Med venlig hilsen Diana

Hej Diana

Jeg kan ikke give dig din mail- og Facebook-konto tilbage.
Hvis personen der har overtaget dine konti ikke er super IT-kyndig, har vedkommende efterladt en del sikre spor (IP-adresser), og du har dermed en god sag hos politiet.

Du kan starte med at konfrontere personen du mistænker, hvis du føler dig tilstrækkelig sikker. Fortælle vedkommende at det er ulovligt, og kan straffes med fængsel i op til 4 år, samt at du går til politiet hvis vedkommende ikke giver dig adgangen tilbage, sammen med en stor undskyldning.

Og ellers er det bare at ringe til den lokale politistation..

I fremtiden skal du huske at bruge forskellige adgangskoder til forskellige steder.
Det er i orden ikke at have en ny kode til hvert enkelt sted, men du bør have et par “niveauer” af koder.
F.eks. en kode til tilfældige forums og småsites på nettet, en bedre kode til netbank og NemID, og en endnu bedre kode til din email, da den kan misbruges til alt for meget, hvis den overlades til de forkerte.

Til slut vil jeg lige høre dig, om jeg må bruge dit spørgsmål på min blog? – Eventuelt fjerne dit navn, og vente en måned eller to med at publisere det?

Giv gerne lyd fra dig, hvis sagen udvikler sig, eller du har brug for yderligere hjælp 🙂

MVH Lars Sommer, lasg@lasg.dk

hej Lars,
tusind tak for dit hjælp… jeg havde nemlig hørt at politiet vil ikke hjælpe hvis ens email eller facebook konto bliver hacket af nogen… men jeg prøver at melde ham alligevel… håber de vil hjælpe mig med at få dem tilbage igen… jah du må meget gerne bruge mit spørgsmål på din blog.
Med venlig hilsen diana

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *