Denne opskrift er fundet i flere ældre debatfora på internettet omkring 2003. Det er uklart hvem der er oprindelig ophavsmand.
Jeg har anvendt opskriften nogle gange i perioden 2004-2006.
I 2024 har jeg stadig nogle flasker fra 2004 og 2006 tilbage, der stadig er fint drikkelige.
Denne portion er til ca. 20 liter
Hvis du har mod på at prøve, så følger der her den mjødopskrift jeg selv bruger.
Der skal bruges:
24 bøtter honning (10,2 kg)
1 pk. alm. Bagegær
Kogt vand
- Dag
Begynd med at lave en gærkultur, kog 1 l. vand sammen med en halv bøtte honning i 15-20 min. det skal ikke bulderkoge, blot småsimre, undervejs fjernes alt det skum der dannes, lad det derefter afkøle til HØJEST 35 ºC, hvis gæren tilsættes ved en højere temperatur, så dør den. Når vandet er tilpas opløses gæren i det, ret hurtigt vil væsken begynde at gære, det vil bevirke at der dannes skum på overfladen, skålen med gærkulturen stilles et lunt sted i 12-24 timer, hvorefter man kan gå videre med opskriften. - Dag
Kog 8 liter vand sammen med 10,5 bøtter honning indtil der ikke er mere skum, ca. 1/2 time, igen skal det ikke koge voldsomt, kog det evt. i flere portioner hvis ikke du har en meget stor gryde. Lad det afkøle til ca. 30 ºC, hæld det i mjødballonen og tilsæt gærkulturen incl. det skum der har dannet sig på gærkulturen, sørg for at det bliver godt blandet.
Nu lader du det stå og “bloppe” i ca. 14 dage et godt og lunt sted.
Det første stykke tid rystes ballonen hver dag, senere kan der gå længere tid mellem omrystningerne.
Efter ca. 14 dage koges 10 liter vand sammen med resten af honningen på samme måde som sidst, når det er afkølet til ca. 30 ºC hældes det i ballonen, og hvis ikke ballonen er fuld fyldes der efter med kogt og afkølet vand til ballonen er fuld (ca. 25 liter), indholdet blandes godt og det får lov at stå og “bloppe” til det ikke gærer mere (1,5-2,5 måned), husk at ryste ballonen jævnligt.
Når gæringen er færdig, kan man med fordel stille mjøden et køligt sted, f.eks. en garage, så bundfældes den hurtigere. Alt efter hvor grundig man har været med kogningen og afskumningen, så kan det vare mellem 2 måneder til 1 år før mjøden er fuldstændigt klaret.
Fortvivl dog ikke, allerede når mjøden er færdig med at gære kan den drikkes, og den smager fint, men den vinder meget ved lagring.
Hvis man vil krydre sin mjød, er det bedst at gøre det fra starten.
En stærk the koges af det som man vil krydre med, og hældes i ballonen sammen med første portion, ikke i gærkulturen, igen må det højest være 30 ºC.